Friska djur behöver inte antibiotika. I Sverige finns därför en lång tradition av att arbeta förebyggande för att hålla djur friska. Det är en av orsakerna till att Sverige är ett av de länder som har lägst antibiotikaförsäljning för djur som hålls för livsmedelsproduktion, enligt statistik från Europeiska läkemedelsmyndigheten. Vi använder betydligt mindre mängd antibiotika till djur än till människor i Sverige. Under 2021 använde människor i Sverige cirka 53 ton antibiotika medan cirka 9 ton användes för våra djur. Antibiotikaförsäljningen till djur har minskat successivt sedan mitten av 80-talet.
Veterinären bedömer om djuret behöver antibiotika
För att få använda antibiotika till djur i Sverige måste en veterinär först bedöma att det är nödvändigt. Reglerna om antibiotikaanvändning ska minska risken för resistens och förhindra att livsmedel från djur innehåller läkemedelsrester.
När djur som hålls för livsmedelsproduktion får antibiotika beror det ofta på
- smittsamma diarréer och lunginflammationer hos unga djur
- juverinflammationer hos vuxna mjölkkor.
När det gäller sällskapsdjur som hundar är hudinfektioner och urinvägsinfektioner vanliga orsaker.