Vård och omsorg – för vårdgivare
Här finns tips på material för dig som arbetar inom vård och omsorg och som möter personer med frågor om antibiotika och infektioner.
Här finns tips på material för dig som arbetar inom vård och omsorg och som möter personer med frågor om antibiotika och infektioner.
Folkhälsomyndigheten har gett ut patientinformation om de vanligaste infektionerna: halsont, bihålebesvär, akut öroninflammation, luftrörskatarr, svinkoppor och förkylning. Informationen finns i form av faktablad som du kan använda som ett stöd i mötet med patienten. Faktabladen ger råd om när antibiotika behövs, hur infektionen brukar förlöpa och när man kan behöva kontakta vården igen. Informationen finns översatt till sex olika språk.
Patientinformation – råd och fakta om antibiotikaanvändning (Folkhälsomyndigheten)Strama har en webbplats som kan användas av både patienter och vårdpersonal. Det finns grundläggande information om antibiotika, och utifrån sex olika symtom finns vägledning om det passar med antibiotika eller inte.
Antibiotikaellerinte.seHär kan du ladda ner affischer till väntrummet, eller filmer och bilder för sociala medier.
MaterialVår moderna avancerade sjukvård är beroende av att antibiotika fungerar mot infektioner i samband med exempelvis:
Antibiotika behövs för att behandla vissa infektioner som orsakas av bakterier eller för att minska risken för följdsjukdomar av en infektion. Många vanliga infektioner klarar dock kroppen av att läka på egen hand. Det är läkare som bedömer om antibiotika gör nytta eller inte.
Varje vuxen människa bär på 1–2 kg bakterier, varav de flesta gör nytta. De utgör vår normalflora och bryter bland annat ner olika näringsämnen och skapar en ogynnsam miljö för sjukdomsframkallande bakterier. En antibiotikabehandling påverkar inte bara infektionen utan även många av de nyttiga bakterier som exempelvis finns i tarmkanalen, i underlivet, på huden och i de övre luftvägarna. Det kan ta lång tid innan bakteriefloran blir normal efter en antibiotikabehandling. Det är ett av skälen till att vi inte ska använda antibiotika i onödan. Även djurs normalflora påverkas på motsvarande sätt av antibiotika.
Genom hela livet bär människor och djur på bakterier på huden, i underlivet, i luftvägarna och i tarmen. Dessa bakterier utgör den så kallade normalfloran och gör mycket nytta. Man behöver inte bli sjuk om resistenta bakterier kommer in i normalfloran, men de kan spridas vidare. Man kan alltså bära på resistenta bakterier i sin normalflora, till exempel i tarmen, utan att vara sjuk och utan att märka det. Det varierar hur länge man är bärare av sådana bakterier. Om de resistenta bakterierna orsakar en infektion blir infektionen svårare att behandla med antibiotika.
Arbetsgivaren har ett ansvar att förebygga risker för att arbetstagare blir infekterade av smittämnen eller blir varaktiga bärare av smittämnen, på grund av sina arbetsuppgifter. Det gäller på alla arbetsplatser där det kan finnas smittrisker, oavsett om du arbetar med djur eller med människor.
Arbetsgivaren ska se till att du kan hålla en god hygien, bland annat tvätta eller desinfektera händerna. Om du arbetar med vård och omsorg, till exempel inom förskolan eller äldreomsorgen, finns särskilda hygienregler som ska följas. Du ska också få utbildning om vilka smittrisker som kan finnas på din arbetsplats och hur du kan skydda dig från att smittas. Du kan läsa mer om sätt att förebygga smittrisker i arbetsmiljön på Arbetsmiljöverkets webbplats.